2008

0814 Torsdag Sundsvall

 

Efter frukost tog vi bussen till Birsta ett väldigt stort köpcenterområde precis norr om stan.

Vi gick runt där i flera timmar och shoppade, sen tog vi bussen tillbaka in till centrum och fortsatte att gå i affärer en stund till.

Hittade ett fika ställe på en innergård med glasat tak.
 

På kvällen tog vi med oss kameran på en promenad, här finns många fina stora pampiga sekelskift hus. Och till slut hamnade vi på en pub där vi åt mat och tog några öl / cider.

När vi kom tillbaka till båten så tittade vi på OS –sammandraget, sen somnade jag i soffan, och Stefan satt och titta på tv en stund till, men sen när jag vaknade till så satt han också och sov, så vi kröp ner i sängen istället och då var klockan 02,00


0815 Fredag Sundsvall 40,06 Nm

 

Vaknade vid 9:e. Och klockan 10:e kastade vi loss och gav oss iväg, det har varit skönt att ligga still ett dygn. Vi fick nog segla ca 15 Nm sen körde vi med motor och storsegel. Det blev en transportsträcka idag. Gick in till Stocka som ligger norr om Hudiksvall. Tog en promenad och sen en dusch, efter det så grillade vi och åt, på kvällen satte vi oss och titta på tv.


0816 Lördag Stocka 61,31 Nm

 

Vakna före 9:e åt frukost och gav oss iväg, det blåste nästan ingenting så det blev motor + genua idag. Det här blev också en rejäl transportsträcka.Men vi hade i alla fall fint väder.

Vid halv åtta tiden på kvällen lägger vi till i en fin vik på Kusön, X-klubben hade en boj i viken som vi förtöjde i, och bara för att få in solen i sittbrunnen så la vi ankare också. Det är första gången vi gjort så, men det fungerade bra.

Har hört att det ska bli regn och skitväder imorgon.


0817 söndag Kusön 6,32 Nm

 

Vaknade och åt frukost, regna och blåste gjorde det också, vi gav oss iväg ut genom sundet, men efter ca 2 distans så insåg vi att det skulle bli för jobbigt, om det över huvudtaget skulle gå att fortsätta. Höga vågor och en vind på 14-18 m/s, så vi vände tillbaka och la oss vid samma trygga boj. Det var folk på stranden som hade tälta där över natten och dom undra nog vad vi höll på med när vi kom tillbaka och krokade fast i samma boj igen. Men vi hade tv:n med oss och OS visades så vi titta på tv hela dagen och kvällen, stack inte ut huvudet över huvud taget efter vi kommit tillbaka.

 

0818 Måndag Kusön 33,00 Nm

 

Vi åt ingen frukost utan gav oss iväg direkt, och åt på vägen. Det har varit både ihållande och dugg regn idag, men när vi svänger in mot Gävle då slutar det regna och senare på dagen kommer även solen fram. Går så långt in mot Gävle som bara går för vi behöver handla, men det finns ingen gästhamn??? Vi undrade vad detta var, försökte lägga till vid några bojar men det gick inte, dom var nog till för småbåtar, så vi fick lägga oss långsides på en tom plats, då kom en gubbe och sa att den var privat och ägaren skulle nog komma tillbaka innan kvällen.

Det är ok sa vi, vi ska bara handla sen försvinner vi härifrån, det går ändå inte att ligga kvar här utan gästhamn, men den är där borta svarar han och pekar mot bojarna som vi nyss lämnat.

Kilar iväg för att hitta en affär med mat, får till slut fråga ett par damer som kommer gående.

Dom säger ni får gå in till torget sen ta bussen….. VA vad är det här för stad, ingen gästhamn inga mataffärer, hur kan folk bo så?? Men säger dom det finns en liten livs ett par kvarter bort, dom förklarar vägen och vi går vidare. Kommer fram till den lilla affären och den var verkligen liten, tror att vi köpte en liter mjölk, det var det ända vi behövde där inifrån. Som tur har vi lite mat kvar i frysen i båten. Gick tillbaka till båten och gick ut till segelsällskapets hamn Huseliiharen istället, inga affärer där heller, men det fanns bra bryggor att lägga till vid.

Gävle är inte att rekommendera för båtfolk.


0819 Tisdag Huseliiharen 47,82 Nm

 

Steg upp 08,30 åt frukost, sen kastade vi loss. Satte segel med ett rev i storen, efter ett par distans hissade vi hela storen.

 

Vi kom upp i 9 knop på gps:en. Det kom ut en båt ganska snart efter oss och den följde med ända tills vi la till i Öregrund, vi seglade ganska likvärdigt, dom hade någon Dansk båt, den var lång och smal, han titta förvånat på oss och sa ”trodde inte den båten segla så bra” Men det gör den sa vi.

Tog ner seglen vid fyrarna in till Öregrund.

Vi har haft sol hela dagen idag, så det har varit en toppen dag med sol och segling, ca 7-10 m/s.

 

Vi var ganska hungriga så vi gick bort och åt mat på en krog innan vi tog en dusch. 

Fick förklarat för oss att det här är så långt norrut som Stockholmarna kommer med båt, sen vänder dom neråt igen.

0820 onsdag Öregrund 21,77 NmSteg upp ganska sent. Efter frukost tog vi en promenad på ”stan”

Sen bjöd vi över dom i den andra båten (som följde oss igår) på kaffe, satt och prata vi fick lite tips b la om Väddö kanal som vi tänk gå, kolla på deras sjökort hur hög bron är som vi vill passera, och det ska gå. Dom hade tänkt sig ner mot Grisslehamn så vi slog följe.

Satte segel och kryssa oss fram, båtarna gick likvärdigt idag med. Sen hörde vi hur det började mullra in över land, och det tog inte lång stund innan vi stog rätt i ovädret, det small och blixtra samtidigt. Jag blev väldigt rädd och blöt, fick in genuan och bara släppte storen för vi ville inte gå upp på däck och ta i masten, sikten framåt var ungefär till pullpiten. Stefan gick ner i båten och lämnade mig där uppe. För att hämta kameran.Ovädret höll väl på i ca 10 min, men det räckte för mig.

Gick in till Grisslehamn och innan vi kom iland så kom solen igen. Dom andra valde att gå in till en ö som heter Raggarön.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0